Ami örök és ami mulandó - Kodolányi János mezopotámiai és bibliai témájú tetralógiájának mítoszkritikai interpretációja

by Sulyok, Bernadett
State: New
$78.99
VAT included - FREE Shipping
Sulyok, Bernadett Ami örök és ami mulandó - Kodolányi János mezopotámiai és bibliai témájú tetralógiájának mítoszkritikai interpretációja
Sulyok, Bernadett - Ami örök és ami mulandó - Kodolányi János mezopotámiai és bibliai témájú tetralógiájának mítoszkritikai interpretációja

Do you like this product? Spread the word!

$78.99 incl. VAT
Only 1 items available Only 1 items available
Delivery: between Wednesday, August 11, 2021 and Friday, August 13, 2021
Sales & Shipping: Dodax

Check other buying options

1 Offer for $78.99

Sold by Dodax EU

$78.99 incl. VAT
State: New
Free Shipping
Delivery: between Wednesday, August 11, 2021 and Friday, August 13, 2021
View other buying options

Description

Kodolányi János, XX. századi magyar prózaíró ókori témájú tetralógiájának (Vízözön, Új ég, új föld, Az égö csipkebokor, Én vagyok) mítoszkritikai bemutatását tartja kezében az olvasó. A disszertáció elsö része (I-III. fejezet) a mitikus tetralógia keletkezésének biográfiai és m velödéstörténeti kontextusát ismerteti, a mítoszi világképpel és az univerzális hagyománnyal foglalkozik, ami a regények filozófiai keretét adja. Az irodalomtudomány mítoszkritika irányzata a megközelítés fö módszertani vezérfonala, egyik fö képviselöje a kanadai Northrop Frye, aki a nyugat-európai kultúrkör örököseként a görög-zsidó-keresztény mitológiát, az ebböl felfejthetö életfelfogást állította elmélete középpontjába. A második rész (IV-IX. fejezet) a négy regény interpretációja, melyek a mitikus alaptörténet parafrázisai. A mítoszregény m faja összekötö híd régmúlt és jelen között, kiindulópontja, a mítosz adja a legnagyobb távlatot az emberi lét ábrázolásának. A let nt korok höseinek gondjai, az öket foglalkoztató kérdések a XXI. századi befogadó számára sem érdektelenek, hiszen ezek a lét alapjaira vonatkoznak: honnan jöttünk, hová megyünk, van-e az életnek célja, ha igen, hogyan valósítható meg.

Contributors

Author:
Sulyok, Bernadett

Further information

Biography Artist:
Sulyok Bernadett (1976, Salgótarján) - Debreceni Egyetem, magyar és m velödési menedzser szak (2000). Kodolányi János mítoszregényeit elemzö PhD-disszertációját az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájában védte meg (2008). A Petöfi Irodalmi Múzeum munkatársa: Közönségkapcsolatok és Marketing Föosztály (2000), Kézirattár - muzeológus (2008-tól).
Language:
Hungarian
Number of Pages:
232
Media Type:
Softcover
Publisher:
GlobeEdit

Master Data

Product Type:
Paperback book
Release date:
August 19, 2016
Package Dimensions:
0.22 x 0.15 x 0.013 m; 0.395 kg
GTIN:
09783330713635
DUIN:
VHC9763V8IR
$78.99
We use cookies on our website to make our services more efficient and more user-friendly. Therefore please select "Accept cookies"! Please read our Privacy Policy for further information.